Plaatselijke bekendheid in Streckenzentralstellwerk Wuppertal-Vohwinkel

From SignalWiki
Jump to: navigation, search

Inhoud | Handleiding | FAQ | Multiplayer Handleiding | Line Operations Handleiding | Spraakcommunicatie | Lijst van wijzigingen | Developers pages

Flag de.png Deutsch Flag en-gb.png English  


Voordat je toegelaten bent op een post, moet je je terdege in kennis stellen van alle bijzonderheden van het bedieningstableau. Na de algemene opleiding tot treindienstleider werd je een heleboel weken naast een vakman op de post neergezet. Het deel "Plaatselijke bekendheid" is bedoeld als de tips van die vakman die je van alles vertelt gedurende die weken! Lees het goed door. Het zorgt ervoor dat je veel beter begrijpt wat er allemaal gebeurt. Ook worden hier “standaard” werkmethoden beschreven.

De tekst is geschreven als een “van collega tot collega”-gesprek dat plaatsvindt op de allereerste dag na de opleiding dat je op de post komt.

Laten we eerst even de details van het Streckenzentralstellwerk Wuppertal-Vohwinkel paneel bekijken.

Inleiding

Vanuit het seinhuis "Vpf" worden totaal 5 stations en emplacementen bedient. Ten eerste natuurlijk het station van Wuppertal-Vohwinkel. En verder het op afstand bediende seinhuis Gruiten "Gf", waarmee het station Gruiten, de halteplaats Gruiten en de aansluitingen Gruiten en Linden worden bediend.

Het station van Vohwinkel heeft een kleine bijzonderheid. Het stationsgebouw bevindt zich tussen twee lijnen.

Laten we nu eens kijken welke trajecten door ons beheersgebied lopen.

Trajecten

Laten we rechtsboven beginnen met de rode lijn. Dit is het zogenaamde Kölner Ferngleis. Deze lijn heeft drie verschillende lijnnummers.

  • Solingen - Bf Gruiten: 2730
  • Bf Gruiten - Abzw. Linden: 2731
  • Abzw. Linden - Wuppertal Hbf: 2550

Dit is een dubbelsporige geëlektrificeerde hoofdlijn. Het verbindt Köln (Keulen) via Wuppertal met Hagen.

Kwv ferngleis.png

Direct hieronder bevinden zich de S-Bahn sporen, welke lijnnummer 2525 hebben. Deze dubbelsporige geëlektrificeerde lijn loopt van Düsseldorf via Wuppertal naar Hagen.

Kwv sbahn s8.png

Parallel aan de S-Bahn sporen, tot aan de aansluiting Linden, loopt de bruin gekleurde lijn 2550. Deze lijn noemen we het Düsseldorfer Ferngleis, aangezien deze lijn gebruikt wordt voor de Regional Bahn treinen RE 4 en RE 13 van en naar Düsseldorf. Deze lijn is ook geëlektrificeerd, echter tussen Düsseldorf en aansluiting Gruiten is deze enkelsporig. In de richting van Wuppertal is de lijn dubbelsporig.

Kwv 2550.png

Aan de linkerbovenzijde zie je de korte goederenlijn tussen de stations van Gruiten en Vohwinkel (blauwe lijn). De lijn is geëlektrificeerd, echter enkelsporig. Oorspronkelijk was dit de aansluiting naar Vohwinkel Gbf (goederen emplacement), maar dat bestaat al jaren niet meer. Daarom heeft deze lijn tegenwoordig geen bijzondere functie meer.

Tegenwoordig dient deze lijn enkel om de rode hoofdlijn te ontlasten. Als er bijvoorbeeld een RE trein uit de richting van Gerresheim komt, en gelijktijdig een goederentrein vanuit Solingen nadert. We kunnen dan de goederentrein bij aansluiting Linden laten stoppen, of we proberen de goederentrein een energiezuinige rijweg naar Vohwinkel te geven door hem over de goederenlijn (blauw) te sturen. Op deze manier kunnen we beide treinen tot aan Vohwinkel door laten rijden, en zien we daar wel weer verder.

De maximum snelheid op de blauwe lijn is 80 km/h. De lijn had voorheen een belangrijke functie toen zich daar nog het rangeerterrein bevond. Van hieruit begonnen de treinen hun dienst in station Gruiten, vanwaar het verder ging naar Solingen.

In de andere rijrichting hebben we een vergelijkbare situatie. Als een goederentrein op de hielen wordt gezeten door een RE of ICE trein, kan de goederentrein naar de blauwe lijn, zodat de snellere treinen hem kunnen inhalen. Als deze situatie zich niet voordoet houden we de goederentreinen gewoon op de rode hoofdlijn.

Kwv freight.png

Laten we het nu gaan hebben over de oranje lijn aan de onderzijde van het paneel. Deze lijn deelt het station van Vohwinkel in tweeën. Het is de Essener-Strecke voor de S9, met lijnnummer 2723. Deze lijn loopt naar de stad Essen zoals de naam al suggereert. Het is een dubbelsporige geëlektrificeerde spoorlijn. De ondergang welke uiteindelijk aansluit op de groene S-Bahn sporen, loopt voor ons seinhuis langs, en is enkelsporig. Dit stukje spoor kan ons de nodige uitdagingen geven indien er treinen vertraagd zijn.

Kwv sbahn s9.png

De lijn linksonder is in 1999 gelsoten. Het was lijn 2722 richting Wuppertal-Varresbeck. Dit was toendertijd een enkelsporige lijn zonder bovenleiding. Helaas is er niet veel meer over van deze lijn. In vroegere tijden liep deze lijn, het zogenaamde Nordbahntrasse, helemaal door de Wupper vallei tot aan Gevelsberg-West, waar ze aansloot op de S-Bahn sporen aldaar.

Kwv closed.png


Omleidingsmogelijkheden

In het geval van verstoringen op de S-Bahn richting Wuppertal Hbf, kan je de treinen eenvoudig weg omleiden via de (rode) hoofdlijn (Fernbahn). Echter als je dit doet, zullen de S-Bahn treinen hun halteringen te Zoological Garden, Sonnborn en Steinbeck noodgedwongen moeten overslaan! Hetzelfde geldt voor de tegengestelde rijrichting. Indien de Fernbahn niet gebrukt kan worden, kunnen we de treinen via de S-Bahn omleiden, hoewel dit snel tot overbelasting van die lijn kan leiden.

Als de hoofdlijn tussen aansluiting Linden en Vohwinkel gestremd is, kunnen de treinen uit Köln over de goederenlijn, welke toegankelijk is vanuit het station van Gruiten. Maar let op! Je kunt de treinen in Vohwinkel alleen via spoor 4 weer naar de Fernbahn terug sturen. Als het echt spannend wordt, kan je dergelijke treinen over de S-Bahn richting Wuppertal Hbf sturen.

Richting Düsseldorf hebben we zowel de S-Bahn sporen als de (bruine) Fernbahn. De Fernbahn is daar enkelsporig, dus in het geval van vertragingen kunnen we treinen omleiden via de S-Bahn, wat eerlijk gezegd regelmatig gebeurd. Omleiden van de S-Bahn treinen over de Fernbahn is uiterst zeldzaam, aangezien in dat geval de haltering in Gruiten overgeslagen moet worden. Er bevinden zich daar immer geen perrons. Ook de stops te Hochdahl-Milrath, Hochdahl en Erkrath zullen dan vervallen.

Aangrenzende buurposten

De sporen rechtsboven (sporen 012 en 518) gaan richting Solingen Hbf. Langs deze lijn bevindt zich nog de halte Haan. De treindienstleider in Solingen "Sof" is verantwoordelijk voor dit gedeelte van de lijn. Linkerspoor rijden (GWB) is hier mogelijk.

De drie sporen (512, 533 en 514) direct onder de lijn richting Solingen, leiden allemaal naar Düsseldorf-Gerresheim. De eerstvolgende mogelijk stop langs de S-Bahn is te Hochdal-Milrath, dat alleen ter informatie op het paneel getoond wordt. Iets verder op het Fernbahn spoor zien we de aansluiting Hochdahl. De verantwoordelijke treindienstleider zit in het seinhuis "Gf", dat zich op het station Düsseldorf-Gerresheim bevindt. Linkerspoor rijden naar en van Düsseldorf is niet mogelijk.

Linksonder verlaten de S-Bahn en Fernbahn sporen ons beheersgebied in de richting van Wuppertal Hbf. Wuppertal-Sonnborn is de eerstvolgende halte van de S-Bahn. Er zijn geen stations tussen Vohwinkel en Hbf langs de Fernbahn sporen. Het station Wuppertal Hbf heette tot 1992 (Wuppertal) Elberfeld. Dat is dan ook de reden dat dat seinhuis nog steeds met "Ef" wordt aangeduid. Tot slot, voor beide lijnen is linkerspoor rijden niet ingericht.

Wülfrath-Aprath is de eerstvolgende hate langs de Essener Strecke, het eerstvolgende station daar is Velbert-Langenberg. Daar bevindt zich het seinhuis "Lf", maar dat wordt op afstand bedient door de treindienstleider Essen-Steele ("Sf").

Stations en Emplacementen

Laten we onze stations en emplacementen eens nader bekijken:

Bf Gruiten (KGUI)

Bf Gruiten

Ja, eigenlijk zijn er drie locaties welke Gruiten genoemd worden, dus het is hier even opletten geblazen!

Ten eerste hebben we hier station Gruiten. Het ligt aan de Kölner hoofdlijn (Fernbahn). In beide richtingen (sporen 505 en 508) hebben we de mogelijkheid om treinen elkaar te laten inhalen. Er bevindt zich een perron tussen de sporen 506 en 507. Er zijn geen perrons langs de buitenste sporen. Spoor 508 wordt zo nu en dan gebruikt om een goederentrein met bestemming Langerfeld even vast te houden, indien er daar even geen plaats voor is.


Hp Gruiten (KGUH)

Hp Gruiten

De halte Gruiten bevindt zich langs de S-Ban sporen van en naar Düsseldorf. Er bevindt zich een middenperron tussen de sporen 503 en 504. Normaal gesproken halteert alleen de S8 serie hier.

Abzw. Gruiten (KGUA)

Aansl. Gruiten

Bij aansluiting Gruiten gaat het zogenaamde Ferngleis richting Düsseldorf over in enkelspoor. Hier wordt ook een verbinding met de S-Bahn sporen geboden.

Abzw. Linden (KLID)

Abzw. Linden

De sporen van de hoofdlijnen uit de richting van Köln (Rood) en Düsseldorf (Bruin) komen bij deze aansluiting samen. Vanaf hier gaan de sporen verder in de richting van Vohwinkel en Wuppertal Hbf, en daarna verder richting Oberbarmen en Hagen.

Bf Wuppertal-Vohwinkel (KWV)

Bf Vohwinkel

Station Vohwinkel heeft totaal 8 perronsporen. Er bevinden zich perrons tussen 1/2, 3/4 en 5/6. De sporen 2 en 3 worden gebruikt voor de lange-afstand verbindingen en de reginale treinen. De S-Bahn S8 treinen stoppen op spoor 5 en 6. De sporen 1 en 4 kunnen gebruikt worden om een trein aan de kant te nemen, maar gezien hun korte lengte moeten deze niet gebruikt worden voor de lange-afstand treinen en goederentreinen. Aan de andere zijde van het stationsgebouw vinden we de sporen 11 en 12, welke aan de lijn naar Essen liggen. Inrij- en uitrijwegen naar beide sporen mogelijk, maar normaal gesproken laten we de treinen hier altijd op het normale spoor rijden.

Aangezien de onderdoorgang naar de aansluiting met de S-Bahn lijn richting Wuppertal enkelsporig is, kan het soms uitdagend worden, met name in het geval van vertraagde treinen. Onthou hierbij dat de regionale treinen voorrang hebben op de S-Bahn treinen

Rechtsboven de goederenlijn kunnen we de restanten van het voormalige goederenstation zien, waar nu nog maar een paar sporen van overgebleven zijn. Spoor 222 leidt naar Just right above the freight line we can see the few remains of the former freight yard, where a few sidings are left. The track 222 leads to the Signalwerkstatt Wuppertal waar het nog altijd zeer bedrijvig is. Zo nu en dan gaat er wat verkeer naartoe.

Direct rechts van perron 1 heeft de treindienstleider nog wat sporen beschikbaar. Een van de sporen is de standplaats van een motorwagen.

Bijzonderheden in Wuppertal-Vohwinkel

SpDrS 59 Technologie

Het station van Wuppertal-Vohwinkel is uitgerust met het Sp Dr S59 beveiligingssysteem, in plaats van Sp Dr S 60. Er zijn een aantal specifieke verschillen tussen het Sp Dr S59 en het Sp Dr S60 systeem.

Op het paneel kunnen we een en ander herkennen voor de volgende zaken:

Hoofdsein (Sp Dr S59)
Rijwegen melders(Sp Dr S59)


  • hoofdseinen : de hoofdseinen van Sp Dr S59 systeem hebben geen vierkante Rijweg Vastgelegd melders en Doorschietweg melders
  • rijweg melders: bij elk stationsspoor bevinden zich drie melders, welke de status van de ingestelde rijweg aangeven

Stuurcijfers

Voor een aantal technische processen is het noodzakelijk elke trein, waarvan het nummer in de treinnummer vensters getoond worden, te voorzien van een stuurcijfer overeenkomstig de volgende lijst:

  • Stuurcijfer 1: Lange-afstand verbindingen, welke de Fernbahn sporen gebruiken
  • Stuurcijfer 2: Goederentreinen
  • Stuurcijfer 3: S-Bahn S9 Wuppertal Hbf - Haltern am See / Bottrop Hbf
  • Stuurcijfer 4: RegionalBahn RB48 met bestemming in de richting van Köln Hbf (bijvoorbeeld Bonn-Mehlem)
  • Stuurcijfer 8: S-Bahn S8 Wuppertal Hbf - Hagen Hbf

Automatische rijweg instelling (Zuglenkung)

Het seinhuis van Wuppertal-Vohwinkel heeft seinen met Automatisch rijweg instelling (Zuglenkung) en seinen met een seinautomaat. De seinen met Zuglenkung bevinden meestal op plaatsen vanaf waar meer dan één rijweg mogelijk is. De seinen met enkel een sein automaat vinden we normaliter daar waar slecht één rijweg mogelijk is. Uitzonderingen hierop zijn de seinen N507 en H556. Deze twee seinen hebben alleen een seinautomaat.

Het hier toegepaste Zuglenkung systeem werkt met complete treinnummers, en dus niet alleen het stuurcijfer. Als een treinnummer niet bekend is voor een met Zuglenkung uitgerust sein, zal het treinnummer venster volledig knipperen. Dit geeft aan de treindienstleider aan dat hij daar iets zelf moet doen. Of de treindienstleider stelt zelf een rijweg in of hij corrigeert het treinnummer. Mogelijk heeft een collega-treindienstleider een fout gemaakt met het instellen van het treinnummer voor treinen beginnend in Vohwinkel. We zijn immers allemaal mensen! Wees je er van bewust dat foutieve treinnummers er toe kunnen leiden dat een trein de verkeerde kant opgestuurd wordt. ZO hou de nummers in de gaten en probeer fouten te voorkomen.

Alle planmatige treinen welke door het beheersgebied van Vohwinkel passeren zijn voorgeprogrammeerd in het automatisch rijweg instellingssyteem, behalve de treinen van de S-Bahn S 9. Een aantal jaren terug is de lijn naar Essen verdubbeld en geëlektrificeerd en ook is toen de onderdoorgang bij Vohwinkel gebouwd. Tot die tijd was de lijn richting Velbert en Essen een diesellijn welke voornamelijk enkelsporig was. De lijn sloot toen nog aan op de Fernbahn sporen. Vanwege de op korte termijn geplande ombouw van ons seinhuis naar het ESTW systeem, werd toendertijd besloten om het Zuglenkung systeem niet te installeren voor deze lijn. Zelfs seinautomaten voor de inrij- en uitrijseinen heeft men achterwege gelaten.

Het aan- en uitzetten van Zuglenkung wordt op dezelfde manier gedaan als voor seinen met een seinautomaat. De statusmelders voor de seinen met een automaat of Zuglenkung vinden we in de groene groepenblokken op het paneel.

Verkortingen

Verkorting Volledige naam
EE Essen Hbf
ENV Velbert-Neviges
EVLB Velbert Hbf
EVLR Velbert Rosenhügel
EWAP Wülfrath-Aprath
KD Düsseldorf Hbf
KDGE Düsseldorf-Gerresheim
KGUA Gruiten (Abzw)
KGUI Gruiten (Bf)
KGUH Gruiten (Hp)
KGVK Gevelsberg-Kipp
KGVW Gevelsberg West
KHAN Haan
KHOL Hochdahl (Abzw)
KHOM Hochdahl-Millrath
KS Solingen Hbf
KW Wuppertal Hbf
KWO Wuppertal-Oberbarmen
KWS Wuppertal-Steinbeck
KWSO Wuppertal-Sonnborn
KWV Wuppertal-Vohwinkel
KWZ Wuppertal Zoologischer Garten

Spoorlengtes

Spoorlengtes Wuppertal-Vohwinkel

Spoor Lengte (m)
Wuppertal-Vohwinkel 1 330
Wuppertal-Vohwinkel 2 380
Wuppertal-Vohwinkel 3 480
Wuppertal-Vohwinkel 4 220
Wuppertal-Vohwinkel 5 210
Wuppertal-Vohwinkel 6 230
Wuppertal-Vohwinkel 11 155
Wuppertal-Vohwinkel 12 150


Spoorlengtes Gruiten

Spoor Lengte (m)
Gruiten 3 2700 *
Gruiten 4 2200 *
Gruiten 5 750
Gruiten 6 700
Gruiten 7 690
Gruiten 8 750


Deze simulatie maakt deel uit van het Bereich Wuppertal | Wuppertal-Oberbarmen | Wuppertal Hbf | Wuppertal-Vohwinkel | Düsseldorf-Gerresheim