FAQ NL: Difference between revisions

From SignalWiki
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
(→‎Veel gestelde vragen: Installeren licentiesleutel - nog niet gereed)
 
Line 4: Line 4:
=Veel gestelde vragen=
=Veel gestelde vragen=
''Hieronder staan de antwoorden op enige veelgestelde vragen. Het is niets bijzonders om een keer de draad volledig kwijtgeraakt te zijn. Niemand is nou eenmaal als treindienstleider geboren (Er zijn maar weinig uitzondering hierop!). Oefening baart kunst! Het leuke aan de simulatie is, dat alles eenvoudig opnieuw gestart kan worden. Gebruik dat om te leren!''
''Hieronder staan de antwoorden op enige veelgestelde vragen. Het is niets bijzonders om een keer de draad volledig kwijtgeraakt te zijn. Niemand is nou eenmaal als treindienstleider geboren (Er zijn maar weinig uitzondering hierop!). Oefening baart kunst! Het leuke aan de simulatie is, dat alles eenvoudig opnieuw gestart kan worden. Gebruik dat om te leren!''
==Hoe verkrijg en installeer ik mijn licentiesleutel? ==
Allereerst dient u het aangeschafte product te [http://signalsimulation.com/registration registeren bij SignalSoft]. De registratie code bevindt op achterzijde van de handleiding meelgelevrd bij de CD, of wordt door de webshop eigenaar per e-mail gestuurd bij een aanschaf van een download-versie. De registratie code bevat alleen letters.
Ongeveer 10 tot 60 minuten na het registreren, zult u een bevestigings e-mail ontvangen (die controleert of uw e-mailadres echt bestaat, en correct was ingevoerd.) '''Registreer slechts eenmaal!'''
Zodra u geregistreerd bent en de ontvangst van de bevestigings-e-mail heeft bevestig, zult u binnen 48 uur de licentiesleutel ontvangen. Zodra u een licentiesleutel ontvangt, volgt u de stappen die [[Licentiesleutel|hier beschreven worden]].


==Hoe kan ik een externe/alternatieve dienstregeling gebruiken?==
==Hoe kan ik een externe/alternatieve dienstregeling gebruiken?==

Latest revision as of 07:57, 23 August 2015

Inhoud | Handleiding | FAQ | Multiplayer Handleiding | Line Operations Handleiding | Spraakcommunicatie | Lijst van wijzigingen | Developers pages


Veel gestelde vragen

Hieronder staan de antwoorden op enige veelgestelde vragen. Het is niets bijzonders om een keer de draad volledig kwijtgeraakt te zijn. Niemand is nou eenmaal als treindienstleider geboren (Er zijn maar weinig uitzondering hierop!). Oefening baart kunst! Het leuke aan de simulatie is, dat alles eenvoudig opnieuw gestart kan worden. Gebruik dat om te leren!

Hoe verkrijg en installeer ik mijn licentiesleutel?

Allereerst dient u het aangeschafte product te registeren bij SignalSoft. De registratie code bevindt op achterzijde van de handleiding meelgelevrd bij de CD, of wordt door de webshop eigenaar per e-mail gestuurd bij een aanschaf van een download-versie. De registratie code bevat alleen letters.

Ongeveer 10 tot 60 minuten na het registreren, zult u een bevestigings e-mail ontvangen (die controleert of uw e-mailadres echt bestaat, en correct was ingevoerd.) Registreer slechts eenmaal!

Zodra u geregistreerd bent en de ontvangst van de bevestigings-e-mail heeft bevestig, zult u binnen 48 uur de licentiesleutel ontvangen. Zodra u een licentiesleutel ontvangt, volgt u de stappen die hier beschreven worden.

Hoe kan ik een externe/alternatieve dienstregeling gebruiken?

'U kunt uitsluitend gebruik maken van een externe/alternatieve dienstregeling gebruik maken indien u een geldige licentie voor de simulatie bezit.

  • 1. Sla de dienstregeling (mdb-bestand) ergens op uw harddisk op. Normaal gesproken doet u dit in een map genaamd 'C:\Gebruikers\[Naam]\Documenten\Signalsoft\[sim name]\Data' or 'C:\Gebruikers\[Naam]\Documenten\Signalsoft\[sim name]\Downloads'.
  • 2. In de simulatie kunt u instellen welke "eigen" dienstregeling u wilt gebruiken. Dit kunt u doen onder Instellingen -> Simulatie.
15%
  • Activeer de optie 'Gebruik externe dienstregeling'.
  • Waar laden op de hard schijf : normaliter staat hier de standaard map ingevuld.
  • Voorkeursdienstregeling : het feitelijke mdb bestand dat u wilt gebruiken, bijv. 'C:\Gebruikers\[Naam]\Documenten\Braunschweig Hbf\data\[timetable-file-name].mdb'

Indien u uw oude (zelfgemaakte) dienstregeling niet wilt kwijt raken, kunt u de bestandsnaam van een nieuwe versie van de dienstregeling hernoemen. De ingebouwde dienstregeling gaat niet verloren. U kunt altijd terug naar de ingebouwde dienstregeling door de optie 'Gebruik externe dienstregeling' uit te zetten.

Waarom nummert een trein zich niet automatisch om?

De simulatie heeft twee mogelijkhden:

  • automatisch omnummeren: de simulation probeert zoveel mogelijk de juiste treinnummers te tonen op het paneel. Helaas zal dat niet altijd lukken. De automatiserings is hier slim, maar kan niet alles. Wat een hele lastige situatie is, is indien een trein over meerdere spoorsecties overschrijdt terwijl er maar één treinnummervenster voor een spoor aanwezig is. (bijvoorbeeld als op Köln Hbf sporen 1-9 en Braunschweig Hbf). Daar zal het nummer naar voren springen en geheel niet wijzigen. Geen paniek! Met behulp van ZNP 801 simpelweg 14711-14712 ingeven om trein 1-4711 naar 1-4712 om te nummeren. Na enige oefening gaat het vrij snel.
  • realistische mode: Hierbij verandert geen enkel treinnummer automatisch. Dat betekent dus goed opletten! Op deze manier wordt men specialist in de bediening van ZNP 801. Voor al voor de treindienstleiden in Köln Hbf kan dat veelvuldig gedaan worden in de Wendeanlagen (keersporen)

Het stuurcijfer is fout!

  • Indien een trein automatisch omnummert, wordt het stuurcijfer NIET aangepast. Het komt zelden voor, dat in zo'n situatie ook het stuurcijfer aangepast moet worden. Immers, het komt nou eenmaal weinig voor dat een S-Bahn trein verandert in bijvoorbeeld een goederentrein.

Het meest voorkomende geval is veranderen van "0" naar een ander cijfer. Dat moet handmatig gedaan worden. Eigenlijk puur uit veiligheidsoverwegingen.

  • Het kan ook zijn dat je buurtreindienstleiden een vergissing heeft gemaakt. Het is de taak van de treindienstleider om zulke fouten te herkennen, en ervoor te zorgen dat ze opgelost worden.
  • Denk eraan: Het stuurcijfer is onafhankelijk van de trein/treinnummer. Als u een verkeerd stuurcijfer toekend, zal het uatomatische rijweg-instel-systeem dit niet weten! Het systeem zal simpelweg rijwegen instellen op basis van het stuurcijfer.

Het Stuurcijfer verandert men met behulp van ZNP 801. Voer bijvoorbeeld 14711-24711 in om het stuurcijfer van 1 in 2 te veranderen.

Ik hoor een luide zoemer!

Zodra een sein, met seinautomaat ingeschakeld, niet in een veilige stand kan komen, zal het tijdje wachten. Gedurende deze tijd zal de seinautomaat-meldlamp op het paneel blijven knipperen. Als dit uiteindelijk te lang duurt, valt deze in storing. In dat geval zoek je op het paneel naar het knipperende lampje van de seinautomaat-meldlamp in één van de groene tegels. Het lampje van het sein dat knippert, geeft het gestoorde sein aan. Schakel de seinautomaat van dat sein uit met behulp van de seinknop op het paneel in combinatie met de SBRT knop. De zoemer zal nu stoppen. Eindelijk weer rust! Daarna kijk je waarom het mogelijk niet goed ging. Eventueel stel je nu zelf de rijweg handmatig in. Daarna kan de seinautomaat weer ingeschakeld worden door middel van de combinatie seinknop en de SBET.

Er rinkelt een bel maar ik weet niet waarom!

Zodra de schemerschakelaar vindt dat het buiten nacht of fag wordt, gaat er een alarmbel rinkelen. Op dat moment zult u de seinverlichting in de juiste stand (hoog/laag) moeten zetten. Hiertoe bedient u de helderheid-niveau knop "Tag/Nacht" (Dag/Nacht) tezamen met de Station Knop. De alarmbel zal nu stoppen. In het geval buiten nevelig is EN nacht, dan zult u de seinverlichting op "Tag" (Dag) moeten laten staan. In plaats van over te schakelen naar "Nacht", drukt u op de WUT (tussen Tag en Nacht knoppen). Ook nu stopt de alarmbel. Om het verschil tussen schermerschakelaar en seinverlichting te tonen, zal de Nacht-meldlamp gaan knipperen, terwijl de Tag-meldlamp normaal oplicht.

Waarom krijg ik dat Zugdeckungssein niet in de stand "Kennlicht"

Indien het vierkante meldlampje oplicht, is het Zugdeckungssein in een treinrijweg opgenomen. U moet indien nodig, wachten tot dat de trein de sectie bij het Zugdeckungssein bezet. Nadat het vierkante meldlampje gedoofd is, kan het nog 90 seconden duren voordat deze weer bediend kan worden.

Een Zugdeckungssein heeft een tijdvertragingstijd ingebouwd gekregen. om er zeker van te zijn dat de trein tot stilstand gekomen is. De tijdvertraging ligt tussen de 60 en 90 seconden. Pas daarna kunt u met de SGT + ST (Seinknop) het Zugdeckungssein weer op "Kennlicht" zetten.

In noodgevallen, en uitsluitend wanneer de trein stilstaat, kunt u een stoptonend Zugdeckungssein als rijweg-deel met behulp van DHT + ST vrij schakelen. Alle andere vastgelgde Zugdeckungsseinen maakt u vrij met FHT + ST.

Wat moet ik toch met al die 'Zugdeckungs'-seinen in Köln Hbf?

De Zugdeckungs-seinen worden ALTIJD gebruikt, behalve als de trein zo lang is dat hij het hele perronspoor bezet. Maar op spoor 2 en 3 wordt zelfs bij 12 wagons lange IC treinen het laatste Zugdeckungs-seinen op Halt gezet.

Dit alles heeft een eenvoudige reden: klantenservice. We willen onze klanten nou eenmaal niet 200 meter van de trappen naar het einde van het perron laten lopen! De perrons zijn allemaal bijna 400/500 meter lang. Met al reizigers met zware koffers, wil je geen geren rondom de treinen ....

In de simulatie is het in Köln ook interessant te maken. Hier is de normale procedure:

  • 1. Trein in aantocht
  • 2. Aankomstspoor/spoorsectie opzoeken
  • 3. Zugdeckungs-sein op Stop zetten (Nummer + ALT+H + Pijltoets + Enter = HaGT+ZT1+ATK )
  • 4. Start-Doel ingeven.
  • 5. Trein halteert op de aangegeven plaats aan het perron
  • 6. 60 seconden wachten
  • 7. Zugdeckungs-sein weer op 'Voorbij rijden' zetten (Nummer + ALT+G + Pijltoets + Enter = SGT+ZT1+ATK)
  • 8. Vertrektijd afwachten
  • 9. Gereedmeld-lampje van de opzichter afwachten
  • 10. 1 minuut voor vertrek / vertrektijd de uitrij-rijweg instellen,
  • 11. Adem halen ... gelukt!

Als er nu al een trein een deel van het perronspoor bezet en je er een trein achter wilt zetten: Stap 3 kan je overslaan, als je als doel de laatste spoorsectie achter de andere trein maar ingeeft.

Indien er reeds een trein het spoor bezet, en je wilt een volgende trein een rijweg geven naar een spoorsectie welke nog door de eerste trein bezet wordt: Ook hier stap 3 overslaan. Bij stap 4 gewoon als doel opgegeven waar je de aankomende trein uiteindelijk wilt laten halteren ... ook al is de spoorsectie nog bezet!

  • Het LAATSTE Zugdeckungs-sein achter het uiteinde van de eerste trein zal op Stop vallen
  • Het inrijsein blijft ook op Stop
  • Zodra de eerste trein wegrijdt en de achterzijde van de trein een spoorsectie verlaat, spring het stoptonende Zugdeckungs-sein weer op Kennlicht (wit) en spring het volgende Zugdeckungs-sein op stop. Geheel automatisch. Het volgt de achterkant van de vertrekkende trein.
  • Sobald der vorderen Zug abfährt und am Zugschluss das Gleis freifährt, springt das haltzeigende Zugdeckungssignal auf Kennlicht und das nächste Zugdeckungssignal kommt auf Halt. Automatisch!
  • Het inrijsein springt ook "Voorbij rijden toegestaan'.
  • Er rijden nu twee treinen. De eerste verlaat het perronspoor, de andere rijdt er net binnen!

Dit is het beroemde Nachfahren-Verfahren in Köln Hbf.

Inhoud | Sp Dr S 60 | Handleiding | FAQ | Multiplayer Handleiding | Line Operations Handleiding | Spraakcommunicatie | Lijst van wijzigingen | Developers pages