Plaatselijke bekendheid in Bonn

From SignalWiki
Jump to: navigation, search

Inhoud | Handleiding | FAQ | Multiplayer Handleiding | Line Operations Handleiding | Spraakcommunicatie | Lijst van wijzigingen | Developers pages

Flag de.png Deutsch Flag en-gb.png English  


Voordat je toegelaten bent op een post, moet je je terdege in kennis stellen van alle bijzonderheden van het bedieningstableau. Na de algemene opleiding tot treindienstleider werd je een heleboel weken naast een vakman op de post neergezet. Het deel "Plaatselijke bekendheid" is bedoeld als de tips van die vakman die je van alles vertelt gedurende die weken! Lees het goed door. Het zorgt ervoor dat je veel beter begrijpt wat er allemaal gebeurt. Ook worden hier “standaard” werkmethoden beschreven.

De tekst is geschreven als een “van collega tot collega”-gesprek dat plaatsvindt op de allereerste dag na de opleiding dat je op de post komt.

Laten we eerst even de details van het Bonn Hbf paneel bekijken.

Inleiding

Hallo! Welkom in de voormalige hoofstad van Duitsland! Bonn is geen grote stad, maar is nog altijd een erg belangrijke stad van Duitsland, Er zijn een aantal overheids instanties gevestigd, zelfs nadat Berlijn weer de hoofdstad van Duitsland werd. Interessant is dat het sporenplan van het station er nooit uit heeft gezien als dat van een hoofdstad. Het paneel ziet er eenvoudig uit, maar dat is echt misleidend. De hoeveelheid verkeer is enorm. Het is voornamelijk doorgaand verkeer. Je hoeft dus nauwelijks keuzes te maken over wat welke kant op gaat. We zijn gevestigd aan de linkerzijde van de rivier de Rijn tussen Keulen (vanuit de noordzijde/rechterzijde van het paneel) en frankfurt (vanuit het Zuiden/links op het paneel). Aan de linkerzijde van het paneel hebben we onze buren Bonn-Bad-Godesberg en aan de rechterkant onze collega's in Bonn-Duisdorf en Roisdorf. Het meeste verkeer gaat van Godesberg naar Roisdorf en andersom. De lijn naar Bonn-Duisdorf heeft geen bovenleiding, dus waag het niet om daar iets heen te sturen met pantografen.

Lijn Bonn-Bad Godesberg naar Bonn Hbf

Pb kb bonn line kbbg kb.png

Treinen vanuit Godesberg worden aangekondigd kort voordat ze in venster V202 verschijnen. Je zult deze treinen via 22, 102, 12, naar 950 zien verplaatsen waar de bel zal klinken om je er op te attenderen om iets te gaan doen. Dit is het momen dat ik vanf sein 953 een rijweg instel naar het station.

Tussen Godesberg en Bonn hebben we 7 zeer drukke overwegen. Deze hebben de “0” nummers. De km-positie is vermeld op het paneel. Bespaard je weer het doorlezen van de documentatie!

Overweg 7 (bij 071/072) is degene welke de langste tijd nodig heeft om te sluiten. Ongeveer 120 seconden!. Zodra je een rijweg instelt vanuit het station naar Godesberg zullen de overwegen gaan sluiten. De een zal sneller sluiten dan de ander. Merk op dat de treinen hier met maximaal 160 km/h rijden. Dat is best een hoge snelheid voordat korte stukje.

Bonn Hbf

Pb kb bonn hbf.png

Het centraal station is relatief klein. Er zijn slecht 5 sporen beschikbaar. Sporen 1 en 2 worden gebruikt voor de treinen van Zuid naar Noord (van links naar rechts). IC treinen gaan altijd over 401, de pendeltreinen over 402. Deze worden normaliter in Bonn ingehaald door een IC. Let dus goed op de dienstregeling!

Sporen 403 en 404 worden gebruikt voor het Noord-Zuid verkeer (rechts naar links). De IC treinen gaan over spoor 403, de pendeltreinen over 404/424. ALLE goederentreinen moeten ZONDER uitzondering over 404/424! Het profiel van deze treinen maakt dat ze niet op spoor 403 passen.

Spoor 405 wordt gebruikt voor de pendeltreinen van en naar Duisdorf. Niet veel meer dan arriveren, kopmaken en weer vertrekken. Niet echt spannennd dus! Denk er aan dat de lijn naar Duisdorf een diesellijn is. Rijweg naar Duisdorf dus instellen met de FfrT toets.

Sporen 401 en 403 kunnen met 100 km/h bereden worden. Spoor 404/424 kan vanuit het Noorden genaderd worden met 100 km/h. Vertrekken gaat met maximaal 60 km/h.

Bonn Hbf (Vorbf)

Pb kb bonn hbf vorbf.png

Dit is ons kleine goederenstation. Niet veel van over gebleven de laatste jaren, maar er gebeurt steeds nog wel wat.

Sporen 201-204 zijn de doorgaande sporen. Stel hier geen treinen op... 203 is voor de treinen naar Duisdorf, 204 voor die afkomstig van Duisdorf naar het centraal station. Het ziet er een beetje vreemd uit rondom de wissels, maar buiten ziet het er veel beter uit.

Een keer per dag wordt een spitstrein opgesteld op spoor 206. En in het weekeinde parkeert men hier ook een aantal goederentreinen. Zoek een leuk plekje op dit emplacement. Er is plaats genoeg!

Bonn Noordzijde

Pb kb bonn noordzijde.png

Dit gebied is eigenlijk niets meer dan een klein knooppunt. 902/922 leiden naar Roisdorf en verder naar Keulen.

Als je sein 902 in de automaat hebt staan, let dan wel op goederentreinen afkomstig van Keulen. Je zal de eerste niet zijn die een lokale goederentrein naar Bonn naar spoor 202 stuurt. Gun de machinisten geen grote lol, dus let op wat er afkomstig is uit Roisdorf. Je hebt tijd genoeg om de automaat tijdig uit te schakelen.

251/250 is de lijn naar Duisdorf. Slechts een paar dieseltreinen om het uur/half uur, afhankelijk van hoe laat het is.

Spoor 108 werd gebruikt voor de lokale tram, maar het is lang geleden dat daar iets heen gestuurd werd.

Verkortingen

Rheingold : Toegepaste bestemmingen in de dienstregeling


Verkorting Volledige naam
KB Bonn Hbf
KBBG Bonn Bad-Godesberg
KROI Roisdorf
KBD Bonn-Duisdorf


Straatnamen van Overwegen

Storingmelder Kilometer Straatnaam
I 1 km 32.551 Köningsstrase
I 2 km 32.817 Webenstrasse
I 3 km 33.133 Lessingstrasse
I 4 km 34.265 Rheinweg
I 5 km 34.482 Marie-Kahle-Allee
I 6 km 34.765 Ollenhauser Strasse
I 7 km 35.245 Dottendorfer Strasse


Spoorlengtes

Spoorlengtes Bonn Hbf

Spoor Lengte (m)
401 410
402 389
403 433
404 210
405 253


Spoorlengtes Bonn Vbf

Spoor Lengte (m)
206 765
207 759
208 666
209 533
310 450
311 455
312 350


Deze simulatie maakt deel uit van het Rheingold project | Köln Hbf | Hürth–Kalscheuren | Brühl | Sechtem | Roisdorf | Bonn | Bonn-Bad Godesberg | Remagen | Brohl | Andernach | Weissenthurm | Koblenz-Lützel