Plaatselijke bekendheid in Kirchhain (Bezirk Kassel)

From SignalWiki
Jump to: navigation, search

Inhoud | Handleiding | FAQ | Multiplayer Handleiding | Line Operations Handleiding | Spraakcommunicatie | Lijst van wijzigingen | Developers pages

Flag de.png Deutsch Flag en-gb.png English  


Voordat je toegelaten bent op een post, moet je je terdege in kennis stellen van alle bijzonderheden van het bedieningstableau. Na de algemene opleiding tot treindienstleider werd je een heleboel weken naast een vakman op de post neergezet. Het deel "Plaatselijke bekendheid" is bedoeld als de tips van die vakman die je van alles vertelt gedurende die weken! Lees het goed door. Het zorgt ervoor dat je veel beter begrijpt wat er allemaal gebeurt. Ook worden hier “standaard” werkmethoden beschreven.

De tekst is geschreven als een “van collega tot collega”-gesprek dat plaatsvindt op de allereerste dag na de opleiding dat je op de post komt.

Laten we eerst even de details van het Stellwerk Kirchhain paneel bekijken.

Algemeen

Station Kirchhain (district Kassel) is een station gelegen aan de Main-Weser-Bahn. De Main-Weser-Bahn begint in Kassel en eindigt in Frankfurt (Main). De lijn is geëlektrificeerd. Het beheersgebied van seinhuis "Kf" loopt van kilometer 82,5 tot aan km 99,5. Vroeger waren er ook nog twee nevenlijnen. Daarom is besloten om de simulatie na te bouwen volgens de situatie in 1970, aangezien toen beide nevenlijnen nog in gebruik waren. In die tijd bestond ook de Federale Spoorweg Autoriteit van Kassel nog, waar Kirchhain onderviel.

De buurposten op de hoofdlijn waren Cölbe / Marburg (Lahn) (Fdl Mbg) in westelijke richting en Stadt Allendorf (Fdl StAllend) in oostelijke richting. Op de nevenlijnen waren Rauschenberg (Fdl Rbg) en Nieder-Ofleiden (Fdl N Ofl) de buurposten.

In Kirchhain bevond zich destijds nog een stukgoedafhandeling (spoor 10), en een kaartverkoop en bagageafhandeling in het stationsgebouw.

De dienstregeling beeld 1:1 de reizigersdiensten uit in de winter 1970/1971. De aankomstsporen zijn dankzij de beschikbaarheid van aankomststaten realistisch. Het goederenverkeer is fictief, maar gebaseerd op de toenmalige verkeersstromen.

Trajecten

Naast de hoofdlijn van de Main-Weser-Bahn Kassel <-> Frankfurt (Main) was Kirchhain het beginpunt van de Wohratalbahn richting Gemünden (Wohra) en Ohmtalbahn naar Burg- und Nieder-Gemünden.

De Hoofdlijn

Kih hauptbahn.jpg

De hoofdlijn werd overwegend door goederentreinen gebruikt. De maximum snelheid van de goederentreinen was destijds 80 km/h. Voor de reizigersdiensten reden regelmatig regionale treinen (N), snelle regionale treinen (Ns) en Exprestreinen (E), welke ook in Kirchhain stopten. Voor de snelle verbinding tussen Marburg (Lahn) en Gießen reden er sneltreinen (D).


Goederentreinen hadden meestal een BR 140 als locomotief. D-treinen en Intercity treinen hadden meestal een BR 103 als loc, maar af en toe werden de E-treinen getrokken door een BR 110. De regionale treinen met hun Silberlingen hadden meestal een BR 141 als tractie.

De Nevenlijnen

Kih nebenbahnen.jpg

Links begint de enkelsporige Wohratalbahn richting Gemünden (Wohra), rechts het enkelsporige traject van de Ohmtalbahn naar Burg- und Nieder-Gemünden.

Op de beide nevenlijn werden voor de reizigersdiensten de Schienenbusse ingezet.

Kirchhain had drie perrons.

  • Op het eerste perron waren de sporen 1 en 2 van de hoofdlijn.
  • Op het tweede perron waren de sporen 5 en 7. Spoor 5 kon voor reizigerstreinen van de hoofdlijn gebruikt worden, bijvoorbeeld om een regionale trein te laten inhalen door een D-trein. Normaliter werd dit perron (spoor 7) gebruikt voor treinen van de Ohmtalbahn.
  • Aan het derde perron lag spoor 8. Hier vertrokken de treinen van de Wohratalbahn.

Op de hoofdlijn richting Cölbe -> Marburg (Lahn) -> Frankfurt (Main) bevonden zich nog twee haltes, namelijk Anzefahr en Bürgeln. In de richting Treysa -> Kassel bevonden zich verder geen haltes meer voor het station van Stadt Allendorf.

Bijzonderheden

Waarom is er een kleurverschil tussen het bovenste en onderste gedeelte van het paneel? Destijds waren er plannen om het lichtgrijze deel bijvoorbeeld in het weekeinde of 's nachts door seinhuis Treysa te kunnen laten bedienen. In de praktijk is daar echter niets van terecht gekomen. DIt kleurverschil heeft verder dus geen betekenis.

Trein rijwegen vanaf spoor 7 richting het Westen (richting Cölbe of Gemünden (Wohra)) waren niet mogelijk. Alleen rangeerbewegingen waren mogelijk. Passagiers moesten namelijk een onbeveiligde overgang over spoor 7, gelegen achter het rangeersein, oversteken om het 2e perron te kunnen bereiken.

Vanaf spoor 8 waren trein rijwegen in oostelijke richting niet mogelijk, rangeerbewegingen daarentegen wel.

Het station Kirchhain als ook de hoofdlijn zelf waren reeds geëlektrificeerd. Spoor 7 als ook het oostelijk gelegen rangeerterrein had echter geen bovenleiding. Ook de nevenlijnen konden alleen met stoom- of dieseltractie bereden worden.

In de morgen kwamen er regionale goederentreinen (Ng), die de wagons voor de nevenlijnen en station Kirchhain kwamen brengen. 's Avonds kwamen er wederom zulke treinen om de gereedstaande wagons naar de knooppunten in Marburg of Treysa te brengen.

Op werkdagen komt er een BR 211 van onderhoudsdepot Treysa om 's ochtends de voor de nevenlijnen gebrachte wagons te verdelen en de wagons voor de afvoertrein in de avond samen te stellen. In Krichhain werd naast de af te voeren wagons ook nog een begeleidingwagon aangekoppeld, waarin de rangeerders gedurende de rit verbleven. Voor de buurttreinen op de nevenlijnen werd de V100 als tractie ingezet.

Op het station was een Köf gestationeerd, die voor het lokale rangeerwerk gebruikt werd. Op het emplacement bevonden zich aansluitingen naar graansilos, een opslagtank van het Duitse leger en een aansluiting naar de Marburger Tapetenfabrik. Aankomende goederentreinen kunnen in de simulatie volgens de ingegeven rangeeropdrachten afgehandeld worden, of zoals in Wuppertal-Langerfeld, met de op het station aanwezig Köf eigenhandig behandeld worden.

De in het stationsgebied liggende overweg "Niederrheinische Straße" werd niet door een rijweginstelling geactiveerd. Dit gebeurde namelijk met een sleutel of met een magneet onder de trein. De overweg "Hainmühle" was en is nog steeds een zogenaamde Anrufschranke, die normaliter gesloten is. Alleen als er een oproep gedaan wordt door iemand die de overweg wil passeren, wordt deze kortstondig geopen en na het passeren weer gesloten.

Op de enkelsporige nevenlijn moeten treinen telefonisch aangekondigd worden bij de buurpost. De buurpost dient de trein aan te nemen.

In geval van een versperring van de Noord-Zuid lijn werd het onaangenaam druk op de Main-Weser-Bahn. Het omleidingsverkeer kan met het fax systeem geactiveerd worden.

Buiten Profiel Treinen

Buiten profiel treinen (in Duitsland aangegeven met Lü) vragen speciale aandacht. Er mag zich bij een Lü Cäsar trein geen andere Lü trein van de categorie Betra of Cäsar op het naastgelegen spoor bevinden.

Een Buiten profiel trein heeft altijd het stuurcijfer "0". Dat betekent tevens dat de seinautomaten niet zullen werken voor zulke treinen, en dat je ieder deel van de gehele route handmatig zal moeten instellen.

Tot slot nog één tip: Probeer kalm te blijven! Zelfs als machinisten je continu bellen dat ze stil staan voor een rood sein. Nou en? Jij bepaalt welk trein mag rijden, en welke moet wachten. En wees niet bang, er zijn geen passagiers aan boord van de treinen. Je kan de boel dus op de meest optimale manier coördineren en sturen!

Stationsverbinding

Het Stellwerk Kirchhain (Bz Kassel) kan met het Stellwerk Marburg (Lahn) verbonden worden.


Trein series

Trein serie Treinsoort
10-1499 Schnellzüge (D/IC/TEE)
1500-1999 Eilzüge (E)
2000-4999 Nahverkehrszüge (N/Ns)
5000-5199 Durchgangseilgüterzüge (De)
6000-7999 Durchgangsgüterzüge (Dg)
8000-9999 Nahgüterzüge (Ng)
10000-12999 Schnellzüge (D/IC)
13000-13999 Lokfahrten (Lz)
14000-14999 Leerfahrten (Lr/Lto)
15000-17999 Übergabezüge (Üb)

Vroeger wisselden de treinen gedurende de reis deels van treinsoort. Een D-trein kon op een bepaald deel van de gehele reis dienst doen als E-trein. Hierdoor kon het voorkomen dat een E-trein een driecijferig nummer had.

Stuurcijfers

Stuurcijfer Gebruikt voor
0 Extra treinen en speciale treinen (bijv. treinen met Buiten Profiel lading)
1 Treinen met een dienstregelingssnelheid van 100 km/h of harder; Cölbe naar Kassel spoor 305
2 Treinen met een dienstregelingssnelheid lager dan 100 km/h; Cölbe naar Kassel spoor 305
3 Reizigerstreinen op de hoofdlijn, met een stop in Cölbe.
4 Reizigerstreinen op de hoofdlijn, met een stop in Cölbe en eindigen in Marburg (Lahn)


Afkortingen

De Durchgangseilgüterzug
Dg Durchgangsgüterzug
IC Intercity
Lz Lokfahrten
Lr Leerfahrten
N Nahverkehrszug
Ng Nahgüterzug
Ns Nahschnellverkehrszug
Üb Übergabegüterzug


Main-Weser-Bahn : Toegepaste bestemmingen in de dienstregeling


Verkorting Volledige naam
AZ Anzefahr
BNG Burg- und Nieder-Gemünden (Ohmtalbahn ab Kirchhain)
BRG Bürgeln
COE Cölbe
FF Frankfurt (Main) Hbf
GEM Gemünden (Wohra) (Wohratalbahn ab Kirchhain)
KIH Kirchhain
KS Kassel Hbf
MBG Marburg (Lahn)
MBGS Marburg-Süd (Kreisbahn)
MBS Marburg-Süd
SR Sarnau (Obere Lahntalbahn ab Cölbe)


Mbg entry exit.png


Spoorlengtes

Spoorlengtes Kirchhain (Bz Kassel)

Spoor Lengte (m)
Kirchhain (Bz Kassel) 1 800
Kirchhain (Bz Kassel) 2 830
Kirchhain (Bz Kassel) 3 750
Kirchhain (Bz Kassel) 4 600
Kirchhain (Bz Kassel) 5 350
Kirchhain (Bz Kassel) 7 220
Kirchhain (Bz Kassel) 8 200


Straatnamen van Overwegen

Storingmelder Kilometer Straatnaam
I 1 km 96.780 Hainmühle
I 2 km 19.237 Niederrheinische Straße


Deze simulatie maakt deel uit van de Main-Weser-Bahn | Marburg (Lahn) | Kirchhain (Bezirk Kassel)