Plaatselijke bekendheid in Koblenz-Lützel

From SignalWiki
Jump to: navigation, search

Inhoud | Handleiding | FAQ | Multiplayer Handleiding | Line Operations Handleiding | Spraakcommunicatie | Lijst van wijzigingen | Developers pages

Voordat je toegelaten bent op een post, moet je je terdege in kennis stellen van alle bijzonderheden van het bedieningstableau. Na de algemene opleiding tot treindienstleider werd je een heleboel weken naast een vakman op de post neergezet. Het deel "Plaatselijke bekendheid" is bedoeld als de tips van die vakman die je van alles vertelt gedurende die weken! Lees het goed door. Het zorgt ervoor dat je veel beter begrijpt wat er allemaal gebeurt. Ook worden hier “standaard” werkmethoden beschreven.

De tekst is geschreven als een “van collega tot collega”-gesprek dat plaatsvindt op de allereerste dag na de opleiding dat je op de post komt.

Laten we eerst even de details van het Koblenz-Lützel paneel bekijken.

Seinhuis Koblenz-Lützel

Algemeen

Het seinhuis van Koblenz-Lützel is gelegen aan de geëlektrificeerde dubbelsporige hoofdlijn 'Linke Rheinstrecke', lijnnummer 2630, van Keulen naar Mainz tussen de stations van Weißenthurm en Koblenz Hbf.

Koblenz-Lützel

Aangrenzende buurposten

Linksonder (sporen 22 en 33) hebben we de sporen richting Koblenz Hbf, dat uiteraard valt onder het beheersgebied van Koblenz Hbf (KKO). Deze sporen worden de 'Rijn sporen' genoemd (Rheingleise). Er is nog een spoor dat ons verbindt met Koblenz Hbf, en dat is het zogenaamde 'Oberstromgleis' 444. Alleen dat spoor kan in twee richtingen worden gebruikt (Gleiswechselbetrieb of GWB), dus van of naar Koblenz Hbf.

Linksboven (sporen 004 en 451) vinden we de sporen richting Koblenz-Mosel Gbf. Hier passeren vele goederentreinen van en naar Saarbrücken, Frankrijk of Luxembourg. Ze rijden hier de Linke Rheinstrecke of Recht Rheinstrecke op of verlaten deze.

Middenonder (sporen 971 en 974) zien we de sporen richting Neuwied, de verbindende lijn met de 'Rechte Rheinstrecke'.

Helemaal rechtsonder (sporen 002 en 412) verlaat de 'Linke Rheinstrecke' ons beheersgebied in noordelijke richting naar Weißenthurm. Het station van Weißenthurm (KWEH) is de eerstvolgende bediende locatie in die richting. Het is mogelijk om linkerspoor te rijden van en naar Weißenthurm.

Koblenz-Lützel Pbf

Koblenz-Lützel Pbf

Twee treinseries halteren in Koblenz-Lützel Pbf. Treinserie SE 6300 rijdt tussen Koblenz Hbf en Köln Hbf via de 'Rechte Rheinstrecke'. Met andere woorden, deze treinen gaan via Neuwied. De stops zijn gepland op sporen 3 en 4. De treinserie SE 7300 rijdt tussen Koblenz Hbf and Köln-Deutz via de 'Linke Rheinstrecke'. Deze treinen gaan dus via Urmitz. De stops voor deze treinen zijn gepland op sporen 1 en 2.

Treinen van de serie 3400 en 6300 rijden tussen Koblenz Hbf en Koblenz-Lützel Pbf over het zogenaamde 'Oberstromgleis' (444). Treinen welke via dit spoor gaan moeten aangeboden worden aan de treindienstleider van Koblenz Hbf. De treindienstleider van Koblenz Hbf zal hetzelfde doen wanneer hij via dit spoor een trein naar Koblenz-Lützel wil sturen. Vergeet niet de rijrichting te (laten) draaien bij het instellen van rijwegen richting het 'Oberstromgleis'. Dit om eventueel foutief ingestelde rijwegen of het moeten herroepen hiervan te voorkomen.

Alleen de treinen welke over de Linke Rheinstrecke gaan hebben een stuurcijfer toegekend.

Alle andere treinen van en naar Koblenz Hbf gaan over de zogenaamde 'Rijn sporen'(22 and 23).

Goederentreinen uit de richting Koblenz-Mosel welke in de richting van Weißenthurm moeten sturen we bij voorkeur direct naar spoor 1, zodat ze zo vroeg mogelijk kunnen beginnen met het verhogen van hun snelheid. Maar let op: Sommige treinen hebben een geplande stop in Koblenz-Lützel, om daar snelle treinen voor te laten gaan. In dat geval moet de stop natuurlijk uitgevoerd worden op spoor 3.

Koblenz-Lützel Gbf (Museum)

Koblenz-Lützel Gbf / Museum

BELANGRIJK: De dienstregeling is gebaseerd op de situatie in het jaar 1996. Het DB Museum in Koblenz-Lützel opende haar deuren in april 2001. Om deze reden zal u geen museum gerelateerde treinen in de dienstregling van de Koblenz-Lützel simulatie aantreffen.

De sporenbundel van Koblenz-Lützel Gbf liggen ingeklemd tussen het passagiersstation van Koblenz-Lützel en de splitsing van de lijnen naar Weißenthurm en Neuwied. Koblenz-Lützel Gbf wordt bedient vanuit een seinhuis aldaar. Indien we een trein naar Koblenz-Lützel Gbf willen sturen, zetten we uitsluitend de inrijweg er naar toe in. De plaatselijke treindienstleider daar doet de rest.

De aftakking richting Koblenz-Metternich wordt alleen gebruikt voor de bediening van een steengroeve in Ochtendung. Regelmatig gaat u van en naar Ochtendung ballast treinen voor het vervoer van ballast naar de bouwlocatie van de hogesnelheidslijn Keulen-Frankfurt. De rest van de lijn naar Mayen Ost is al gesloten. De ballast treinen moeten kopmaken en van locomotief wisselen in het Gbf op spoor 13.

Helemaal rechts in dit gebied, op spoor 36, vinden we de verbinding met de Rheinhafen. Daar bevindt zich een container laadplaats, en verder wordt er schroot en dergelijke geladen. De haven heeft een eigen locomotief. De locomotief pendelt meerdere keren per dag tussen de Rijn haven en het goederenstation. Rangeerders van de Rheinhafen brengen hun wagens altijd binnen op spoor 10. Vanaf spoor 15 worden de wagens naar de Rheinhafen overgebracht.

Urmitz

Urmitz

Alleen de treindienst SE 7300 stopt in Urmitz. Treinen uit de richting Weißenthurm stoppen op spoor 1 (501). Let op: Langs spoor 502 richting Weißenthurm bevindt zich geen perron. Halterende passagierstreinen moeten binnengenomen worden op spoor 3!

Het gebied rondom Urmitz is de enige locatie waar we vertraagd of langzaam verkeer kunnen laten inhalen Verkeer in de richting van Koblenz Hbf / Koblenz-Mosel kunnen we op spoor 410 even aan de kant nemen. De andere kant op kunnen we dit doen op de sporen 503 en 504. Je moet alleen wel zeker weten dat de treinen die aan de kant gaan er ook op passen.

Je mag in geen geval vertraagde treinen in Koblenz-Lützel Gbf aan de kant nemen. Ten eerste is het vrijwel zeker dat je hiermee andere treinen gaat vertragen. En belangrijker nog, de lokale treindienstleider daar zit er helemaal niet op te wachten dat je zijn sporen gebruikt als opstelterrein.

Abzw. Kesselheim (Aansluiting Kesselheim)

Abzw. Kesselheim

Vlak na deze aansluiting kruisen de treinen de rivier de Rijn in de richting van Neuwied. Vanaf daar zullen de treinen hun reis vervolgen over de 'Rechte Rheinstrecke'

Goederentreinen van en naar Koblenz-Lützel Gbf moeten over spoor 980. Dit voorkomt dat zij de sporen van de hoofdlijn Koblenz Hbf - Urmitz/Weissenthurm moet kruisen, en daarmee vertragingen veroorzaken.

Goederentreinen welke over de zogenaamde 'Rijn sporen' uit de richting van Koblenz Hbf komen en naar Neuwied moeten sturen we het liefst ook over dit spoor 980. In de andere richting, dus naar Koblenz Hbf, moeten we dit ook met beleid doen. Normaal gesproken laten we ze de sporen richting Urmitz ongelijkvloers kruisen, en stellen dan een rijweg in van 976 naar 002 en verder richting Koblenz Hbf (22). Je tweede optie is om deze treinen een rijweg 980 -> 01 ->002 richting Koblenz Hbf te geven.

Let extra op de dienstregeling wat betreft de treinen komend uit Neuwied. Geen van de treinen hebben een stuurcijfer, dus je moet weten wat ermee gebeuren moet, ofwel waar welke trein waar heen moet.

Verkortingen

Rheingold : Toegepaste bestemmingen in de dienstregeling


Verkorting Volledige naam
FMZ Mainz Hbf
KAND Andernach
KK Köln Hbf
KKES Kesselheim
KWEH Weißenthurm
KKO Koblenz Hbf
KOCH Ochtendung
KKOE Koblenz-Ehrenbreitstein
KKOL Koblenz-Lützel
KKOLP Koblenz-Lützel Pbf
KKOLM Koblenz-Lützel Gbf
KKOM Koblenz Mosel Gbf
KKOT Koblenz-Metternich
KMYO Mayen Ost
KNE Neuwied
KNL Niederlahnstein
KUR Urmitz
STR Trier Hbf

Spoorlengtes

Spoorlengtes Koblenz-Lützel Pbf

Spoor Lengte (m)
Koblenz-Lützel 1 800
Koblenz-Lützel 2 800
Koblenz-Lützel 3 800
Koblenz-Lützel 4 800


Spoorlengtes Urmitz

Spoor Lengte (m)
Urmitz 501 800
Urmitz 502 800
Urmitz 503 300
Urmitz 504 600
Urmitz 410 400


Deze simulatie maakt deel uit van het Rheingold project | Köln Hbf | Hürth–Kalscheuren | Brühl | Sechtem | Roisdorf | Bonn | Bonn-Bad Godesberg | Remagen | Brohl | Andernach | Weissenthurm | Koblenz-Lützel