Plaatselijke bekendheid in Zentralstellwerk Essen Hbf

From SignalWiki
Jump to: navigation, search

Inhoud | Handleiding | FAQ | Multiplayer Handleiding | Line Operations Handleiding | Spraakcommunicatie | Lijst van wijzigingen | Developers pages

Flag de.png Deutsch Flag en-gb.png English  


Voordat je toegelaten bent op een post, moet je je terdege in kennis stellen van alle bijzonderheden van het bedieningstableau. Na de algemene opleiding tot treindienstleider werd je een heleboel weken naast een vakman op de post neergezet. Het deel "Plaatselijke bekendheid" is bedoeld als de tips van die vakman die je van alles vertelt gedurende die weken! Lees het goed door. Het zorgt ervoor dat je veel beter begrijpt wat er allemaal gebeurt. Ook worden hier “standaard” werkmethoden beschreven.

De tekst is geschreven als een “van collega tot collega”-gesprek dat plaatsvindt op de allereerste dag na de opleiding dat je op de post komt.

Laten we eerst even het Sp Dr S 60 paneel van Zentralstellwerk Essen Hbf bekijken.


Zentralstellwerk Essen Hbf

Introductie

Hallo en welkom op de Centrale Verkeersleidingspost Essen Hbf (Ef).

Het seinhuis van Essen Hbf is gebouwd in 1974 en van het type Sp Dr S 60. Het bevat de lijnen naar Mülheim, Essen-Steele, Gelsenkirchen-Rotthausen en Ratingen Ost.

Essen Hbf heeft 14 perronsporen voor ongeveer 150.000 reizigers per dag. 24 uur, 7 dagen per week zijn de taken op het seinhuis van Essen Hbf verdeeld over 2 treindienstleiders, 2 assistent-treindienstleiders.

Het paneel is verdeeld in twee kenmerkende delen:

 • licht grijs: dit is het gebied voor de lokale treindiensten (S-Bahn en Regiobahn)
 • donker grijs: dit is het gebied voor de lange afstandsverbindingen

Het lange afstandsverkeer en de S-Bahn diensten zijn van elkaar gescheiden. Alleen de lijn richting Gelsenkirchen via Essen-Kray Nord heeft gemengd verkeer.

Er bevindt zich ook een oranje gebied op het paneel. Deze representeren de verantwoordelijkheidsgebieden welke normaliter niet bediend worden door seinhuis Ef en hun eigen wisselwachters hebben. Het seinhuis Ef kan echter de bediening hiervan overnemen. Deze gebieden zijn:

Het voormalige rangeertrerrein van Essen (Rangierbahnhof Essen (ERO / EE O) , dat tegenwoordig gelsoten is! Alleen de sporen 313 tot en met 315 worden nog gebruikt voor het keren van de ICE en Thalys treinen.

Het oostelijke gedeelte is Essen Waldthausen. In werkelijkheid wordt dit terrein bediend door seinhuis Wsb II. Ook dit opstelterrein kan op afstand bediend worden vanuit seinhuis Ef, hetgeen in deze simulatie als zodanig wordt gesimuleerd!

Het is zeer belangrijk dat je bekend raakt met het paneel. Met name de locaties en de belangrijkste sporen zijn belangrijk om te weten.

Trajecten

Hoofdlijnen (Fernbahn)

 • 2300 Mülheim-Styrum – Essen
 • 2160 Essen – Bochum

S-Bahn

 • 2291 Mülheim-Styrum – Bochum
 • 2163 Essen Hbf – Essen Kray Nord
 • 2168 Essen-Kray Nord – Gelsenkirchen
 • 2161 Essen-Werden – Essen Hbf
 • 2400 Essen-Werden – Düsseldorf Hbf (Ruhrtalbahn richting Düsseldorf)
 • 2280 (Essen West–) - Abzw. Schönebeck – Frintrop (richting Bottrop Hbf)

De buurposten

Ratingen Ost (KRAO)

naar/van Ratingen Ost

Bovenaan, in het midden, zien we de sporen van en naar Ratingen Ost, en van daaruit verder naar Düsseldorf Hbf. Dit is de zogenaamde Ruhrtalbahn en wordt bediend door de S-Bahn S6 dienst Rhein-Ruhr (Köln Nippes-Düsseldorf Hbf-Essen Hbf). Onze buurpost hier is Ratingen Ost (Rof).

Essen-Steele (EEST)

naar/van Essen-Steele Ost

De sporen 940/942 leiden naar Essen-Steele. Deze lijn wordt bediend door de S1 dienst Dortmund Hbf-Solingen Hbf, de S3 dienst Hattingen (Ruhr) Mittle-Oberhausen Hbf en de S9 dienst Wuppertal Hbf-Haltern am See. Onze buurpost hier is Essen-Steele Ost (Sof). Er is ook een goederenspoor (Gz) van/naar Essen-Steele, welke in beide richtingen gebruikt kan worden.

Bochum Wattenscheid (EWAT)

naar/van Bochum Hbf

De sporen 948/949 zijn de hoofdsporen (Ferngleise) van en naar Bochum Wattenscheid. The tracks 948/949 are the main line tracks (Ferngleise) to and from Bochum Wattenscheid. Onze buurpost hier is Bochum Hbf (Bf). GWB (linkerspoor rijden) is mogelijk op beide sporen.

Gelsenkirchen Hbf (EG)

naar/van Gelsenkirchen Hbf

De sporen 993/994 verbinden ons met Gelsenkirchen Hbf. De S2 Dortmund Hbf-Essen Hbf, de RE2 Münster (Westfalen)-Düsseldorf Hbf en de RB42 Haltern am See-Essen Hbf rijden over deze lijn. Onze buurpost hier is Gelsenkirchen Hbf (Gf). Linkerspoor rijden (GWB) is op deze lijn niet mogelijk.

Mülheim (Ruhr)-Heißen (EMRH)

naar/van Mülheim (Ruhr)-Heißen

Rechts bovenaan leidt spoor 463 naar Mülheim (Ruhr) Heißen. Dit spoor wordt beschouwd als een spoor van station Essen West! De bestaande aansluiting richting Essen Borbeck Süd (spoor 460) is buiten dienst gesteld en toont een permanente spoorbezetting. De nog immer bestaande seinen S 457 and T 461 zijn afgekruisd en mogen cq kunnen niet bediend worden!

Treinbewegingen naar Mülheim (Ruhr)-Heißen dienen per telefoon aan de treindienstleider van Mülheim (Ruhr)-Heißen (Hmt) te worden aangeboden, en dienen als rangeerbeweging te worden behandeld.

Mülheim (Ruhr) Hbf (EMLR)

naar/van Mülheim (Ruhr)-Styrum

Eveneens rechts bovenaan zien we de vier sporen van en naar Mülheim (Ruhr) Hbf. De sporen 905 (hoofdlijn) en 915 (S-Bahn) komen uit Mülheim (Ruhr) Hbf. Direct daaronder bevinden zich de sporen 918 (S-Bahn) en 908 (hoofdlijnen) naar Mülheim (Ruhr) Hbf. De S-Bahn sporen worden bediend door de S1 Dortmund Hbf-Solingen Hbf en de S3 Hattingen Mitte-Oberhausen. Onze buurpost hier is Mülheim-Styrum (Mf). Linkerspoor rijden is niet mogelijk op deze verbindingen.

Essen Borbeck Süd (EEBS)

naar/van Bottrop Hbf

Tot slot, ook rechtsboven, zien we de sporen 452 en 453 van en naar Essen Borbeck Süd. Ook hier is linkerspoor rijden (GWB) niet mogelijk. Onze buurpost hier is Bottrop Hbf (Bof). De treindiensten S9 Haltern am See-Bottrop Hbf-Wuppertal Hbf en de RE14 Essen Hbf-Borken (Westfalen) bedienen deze lijn. De RE14 wordt bediend door de private operator NordWestBahn (NWB).

Stations en Emplacementen

Laten we onze stations en emplacementen eens nader bekijken:

Richting Ratingen Ost (KRAO)

Bijzonderheden

De op afstand bediende seinhuizen langs deze lijn zijn van het type S2 en S59. De stations worden vereenvoudigd weegegeven en zodoende worden niet alle seinen getoond. Deze seinhuizen moeten lokaal bediend worden voor rangeerbewegingen, alternatieve bediening of in het geval van storingen (niet geïmplementeerd in de simulatie).

Hösel (EHOS)
Hösel

Het eerste station langs de Ruhrtalbahn is het staion van Hösel. Beide sporen hebben perrons aan de buitenzijde van de sporen. Dit station valt onder het verantwoordelijkheidsgebied van het op afstand bediende van seinhuis Kettwig-Hösel.

Kettwig Stausee (EKGS)
Kettwig Stausee

De volgende halte aan de Ruhrtalbahn is Kettwig Stausee. Hier bevindt zich een eilandperron tussen de beide sporen. Het traject tussen Kettwig Stausee en Hösel is enkelsporig, aangezien zich op dit gedeelte zich de Höseler Tunnel bevindt. Deze halte valt onder het verantwoordelijkheidsgebied van het op afstand bediende van seinhuis Kettwig-Hösel.

Kettwig (EKG)
Kettwig

Het volgende station is station Kettwig. Hier bevindt zich een perron aan de buitenzide van spoor 851, en een eilandperron tussen sporen 852 en 853. Normaal gesproken stoppen de treinen alleen op de sporen 851 en 852. Ook dit station hoort toe aan het verantwoordelijkheidsgebied van het op afstand bediende van seinhuis Kettwig-Hösel.

Essen-Werden (EEWD)
Essen-Werden

De Ruhrtalbahn eindigd in Essen-Werden, en gaat vanaf hier verder als lijn 2161 van/naar Essen Hbf. Het oude station van Essen-Werden bevond zich ter hoogte van de sporen 821/822/823. De perrons werden in 1968 links van de wissels geplaatst. Hier hebben we uitsluitend perrons aan de buitenzijde van de sporen. Het station hoort toe aan het verantwoordelijkheidsgebied van het op afstand bediende van seinhuis Stadtwald-Werden.

Essen-Hügel (EEHU)
Essen-Hügel

Het halte Essen-Hügel valt onder het verantwoordelijkheidsgebied van het op afstand bediende van seinhuis Stadtwald-Werden. Deze halte heeft perrons aan de buitenzijde van de sporen. Het traject is enkelsporig in en nabij de Stadtwaldtunnels, die zich tussen Essen-Hügel en het volgende station Essen-Stadtwald bevinden.

Essen-Stadtwald (EESA)
Essen-Stadtwald

Het volgende station is Essen-Stadtwald. Dit station valt onder het verantwoordelijkheidsgebied van het op afstand bediende van seinhuis Stadtwald-Werden.

Essen Süd (EESD)
Essen Süd

De laatste halte voordat we in Essen Hbf aankomen is de halte Essen Süd. Hier bevinden zich de perrons aan de buitenzijde van de sporen. Ook deze halte valt onder het verantwoordelijkheidsgebied van het op afstand bediende van seinhuis Stadtwald-Werden.

Richting Essen-Steele (EEST)

Hier zien we het treinverkeer van en naar Essen-Steele (EEST), en verder in de richting van Wuppertal, Hattingen (Ruhr) Mitte (EHTM) en Dortmund (KDO). Normaal gesproken rijden hier alleen de S-Bahn diensten of omgeleid verkeer, als de hoofdlijn tussen Bochum Wattenscheid en Essen Kray Süd buiten dienst is. Spoor 940 is het goederenspoor tussen Essen-Steele en Essen Hbf. Er bevinden zich op deze lijn geen andere haltes of stations die onder onze verantwoordelijkheid vallen.

Richting Bochum Hbf (EBO)

Langs de hoofdlijn van en naar Bochum Wattenscheid bevindt zich alleen de halte Essen-Kray Süd.

Hp Essen-Kray Süd (EEKS)
Hp Essen-Kray Süd

Alleen de treindienst RB40 Essen Hbf-Hagen Hbf stopt in Essen-Kray Süd. De RB40 dienst wordt uitgevoerd door de private operator Abellio Rail (ABR). Deze halte heeft perrons aan de buitenzijde van de sporen.

Richting Gelsenkirchen Hbf (EG)

Essen-Kray Nord (EEKN)
Essen-Kray Nord

Alleen de S2 dienst Dortmund Hbf-Essen Hbf stopt in Essen-Kray Nord. Hier bevindt zich een eilandperron tussen de sporen 703 en 704.

Richting Müllheim (Ruhr) / Bottrop

Essen West (EENW)
Essen West

Essen West is een op afstand bediend station met twee eilandperrons, één tussen de sporen 401 en 402, en één tussen de sporen 403 en 404. De S-Bahn diensten S1 en S3 stoppen hier op de sporen 401 en 404, en de S9 stopt op de sporen 402 en 403. De NWB dienst uit Borken heeft hier geen planmatige stop.

De sporen 921, 923, 924 en 925 zijn uitgerust met ARI (Zuglenkung)! Er is echter een bijzonderheid:

 • De ARI van de seinen G923 en F925, vanuit de richting van Essen Hbf, mogen niet ingeschakeld zijn!!
 • Je mag alleen een inrij-rijweg vanaf deze sporen instellen naar 404 of 406, indien de spoorsectie na uitrijsein P403 of P406 (454/456) geheel onbezet zijn!!
Bijzonderheden

Essen West is een op afstand bediend seinhuis van het type Sp Dr S 59. Dat is de reden waarom de doorschietrijwegen in Essen West niet automatisch oplossen, en derhalve handmatig herroepen moeten worden Voer op het Numerieke Invoerpaneel het volgende uit om de doorschietrijweg te herroepen:

[SPOORNUMMER] + Pijltoets + "END" Knop + ENTER

Aangezien de doorschietrijwegen van de seinen P404 en P406 in Essen West zeer kort zijn, hebben de spoorwegautoriteiten het gebruik van de seinautomaten (ARI) voor de seinen G923 en F925 verboden! Tevens mag er alleen een rijweg naar spoor 404 en 406 ingesteld worden, indien de spoorsectie achter de uitrijseinen van deze sporen geheel onbezet zijn.

Hp Essen-Frohnhausen (EEFO)
Hp Essen-Frohnhausen

De halte Essen-Frohnhausen heeft perrons aan de buitenzijde van de sporen 451 en 454. Alleen de S-Bahn diensten S1 en S3 halteren hier.

Station Essen Hbf

Essen Hbf (EE)
Essen Hbf

Seinen met een seinautomaat inclusief ARI kunnen herkend worden aan de SB lampjes. Terwijl de perronsporen voor de S-Bahn diensten voor de normale rijrichting geheel voorzien zijn van ARI, moeten de rijwegen naar de perronsporen voor het lange afstandsverkeer geheel handmatig ingesteld worden!!

Essen Hbf Rangierbahnhof (Ero) (EE O)
Hbf Rangierbahnhof (Ero)

Het voormalige rangeerterrein (Rangierbahnhof) is geheel buiten dienst met uitzondering van de sporen 313 tot en met 315. Oorspronkelijk werd dit oranje gebied bediend door een lokale wisselwachter. Tegenwoordig is het seinhuis niet meer bezet, en wordt het op afstand bediend vanuit Essen Hbf. Er zijn uitsluitend rangeerbewegingen mogelijk van en naar dit gebied. Het goederenspoor (113) is een uitzondering op deze "regel".

Essen Waldthausen (EE W)
Essen Waldthausen

Het onderhoudsdepot voor de lokale treindiensten. Nogmaals, dit oranje gebied wordt in werkelijkheid bediend door de wisselwachters van het seinhuis Wsb II, echter is dit niet als zodanig geïmplementeerd in deze simulatie. Op de sporen 240/210 and 239/209 bevindt zich een onderhoudshal, waar een maximum snelheid van 5 km/h geldt. Op spoor 237/207 bevindt zich een wasstraat, waar een maximum snelheid van 2 km/h geldt.

Hier hebben we tevens de mogelijkheid om treinen via spoor 200 als een rangeerbeweging naar Essen West te sturen.

Bijzonderheden

Automatische Rijweg Instelling (ARI)

Het seinhuis Essen Hbf heeft seinen met ingebouwde Automatische Rijweg Instelling (ARI / Zuglenkung) en seinen met alleen een seinautomaat. De seinen met ARI bevinden zich meestal op die plaatsen vanaf waar meerdere rijwegen mogelijk zijn. De seinen met alleen een seinautomaat zijn meestal seinen vanaf waar maar één rijweg mogelijk is.

Het hier toegepaste ARI systeem werkt op basis van het volledige treinnummer, dus niet alleen het stuurcijfer. Als een sein met ARI een bepaalde trein niet "kent", zal het nummer in treinnummer venster in zijn geheel knipperen. Dit wijst de treindienstleider er op dat hij zelf iets moet doen. Of hij stelt de rijweg zelf in, of in het geval het treinnummer verkeerd is, corrigeert hij het treinnummer. Wat betreft het laatste: vergeet niet dat het altijd mogelijk is dat de treindienstleider van een buurpost een verkeerd nummer heeft ingevoerd. We zijn tenslotte allemaal mensen. Let dus zelf ook goed op of je wel het juiste treinnummer invoert.

Alle volgens dienstregeling geplande treinen die door het beheersgebied van Essen Hbf passeren zijn bekend binnen het ARI systeem.

Het ARI systeem voor seinen met ARI kan op dezelfde manier in- of uitgeschakeld worden als voor seinen met enkel een seinautomaat. Daar is geen onderscheid in gemaakt. Het lampje dat aangeeft of de seinautomaat/ARI ingeschakeld is bevindt zich nabij het sein.

Treinen aan het perron van Essen Hbf

De standaard uitrijseinen langs de sporen 1-12,21 en 22 hebben ook ARI. Echter, de rijwegen worden NIET automatisch ingesteld. De treindienstleider moet dit doen.

Als niks een uitrij-rijweg in de weg staat, kan het volgende gedaan worden:

Voorbeeld: Een trein op spoor 011 richting "links" is gereed voor vertrek. (Het ARI systeem weet waar de trein heen moet)

 • voer op het Numerieke Invoer paneel "011" in
 • druk op de "Pijl Links" toets
 • druk op Enter. (ATK)

De uitrij-rijweg zal nu automatisch in de juiste richting ingesteld worden.

Voorwaarden:

 • Seinautomaat/ARI ingeschakeld voor het betreffende uitrijsein
 • Sein geeft seinbeeld Stop
 • De trein bevindt zich op het perronspoor of rijdt er zojuist naar binnen.
 • De trein moet bekend zijn (nummer mag niet knipperen!)

Indien het treinnummer knippert, wordt er geen rijweg ingesteld bij seinen met ARI!

ARI ondersteuning

Het ARI systeem is in de simulatie iets intelligenter gemaakt. Zelfs als je een trein over een ander spoor hebt geleid, zal de trein zijn weg het station uit vinden. Deze optie kan in het menu gevonden worden onder "Bewerk -> ARI".

De kleuren hebben de volgende betekenis:

Kleur(en) Betekenis
Edg ars white.png wit/grijs ARI uitgeschakeld
Edg ars green.png groen (niet-knipperend) ARI ingeschakeld, geen treinrijweg mogelijk, bediening heeft geen effect
Edg ars dark yellow.png donker geel ARI ingeschakeld, trein nadert, treinrijweg mogelijk, bediening mogelijk (geen garantie dat de rijweg volledig ingesteld kan worden)
Edg ars yellow.png geel knipperend ARI ingeschakeld, trein nadert, treinrijweg mogelijk.
Edg ars green.png groen knipperend ARI ingeschakeld, treinrijweg wordt ingesteld, bediening heeft geen effect.
inline lichtgroen ARI ingeschakeld, treinrijweg is ingesteld, sein toont Voorbij rijden, bediening heeft geen effect.
Edg ars purple.png purple ARI ingeschakeld, rangeersein toont Sh1, bediening heeft geen effect.
inline zwart op wit ARI ingeschakeld, sein toont seinbeeld Zs 1, 7, or 8 , bediening heeft geen effect

Dit hulpmiddels is niet beschikbaar op het echte seinhuis, maar de doorsnee gebruiker heeft hulp nodig in Essen ... er is nou eenmaal waanzinnig veel verkeer.


Overzicht Aanbieden van Treinen met ZNP801

Meer informatie : ZNP801 communicatie paneel

ZNP801 EE.png


Spoor Aanbiedvenster Buurpost [F-Toets] Voorbeeld
939 A939 BO [F3] 123456 BO 939 ANB
940 A940 ESO [F4] 456789 ESO 940 ANB
974 A974 BO [F3] 789123 BO 974 ANB
461 - - Telefon
Ee entry exit.png


Sneltoetsen Numeriek Invoer Paneel

  Alt + A Alt + B Alt + C Alt + D Alt + E Alt + F Alt + G Alt + H Alt + K Alt + M Alt + N Alt + O Alt + P Alt + Q Alt + R Alt + S Alt + T Alt + U Alt + V Alt + W Alt + X Alt + Z
EE LSSPT GSPT WSPT SGT HAGT KWT MGT EAGT WESPT LSESPT UFGT GESPT WGT SBRT SBET


Verkortingen

Essen Hbf : bestemmingen zoals gebruikt in de dienstregeling


Verkorting Volledige naam
EE Essen Hbf
EE O Essen Hbf Rangierbahnhof (Ero)
EE W Essen Waldthausen
EBO Bochum Hbf
EBTS Bottrop Süd
EBTH Bottrop Hbf
EDO Dortmund Hbf
EDG Duisburg Hbf
EEBS Essen-Borbeck Süd
EEFO Essen-Frohnhausen
EEHU Essen-Hügel
EEKN Essen-Kray Nord
EEKS Essen-Kray Süd
EENW Essen West
EESA Essen-Stadtwald
EESD Essen Süd
EEST Essen-Steele
EEWD Essen-Werden
EG Gelsenkirchen Hbf
EHOS Hösel
EHTM Hattingen (Ruhr) Mitte
EKG Kettwig
EKGS Kettwig Stausee
EMST Münster (Westf) Hbf
EMRH Mülheim (Ruhr)-Heißen
EMRY Mülheim (Ruhr)-Styrum
EWAN Wanne-Eickel Hbf
KDR Düsseldorf-Rath
KD Düsseldorf Hbf
KRAO Ratingen Ost


Spoorlengtes

Essen Hbf

Spoor Lengte (m)
Essen Hbf 1 444
Essen Hbf 2 447
Essen Hbf 3 337
Essen Hbf 4 485
Essen Hbf 5 150
Essen Hbf 6 425
Essen Hbf 7 468
Essen Hbf 8 150
Essen Hbf 9 221
Essen Hbf 10 338
Essen Hbf 11 253
Essen Hbf 12 259
Essen Hbf 21 270
Essen Hbf 22 164
Essen Hbf 25 205
Essen Hbf 26 314


Essen Hbf Rangierbahnhof (Ero)

Spoor Lengte (m)
Essen Hbf Rangierbahnhof 314 600
Essen Hbf Rangierbahnhof 315 580
Essen Hbf Rangierbahnhof 316 580


Essen Waldthausen

Spoor Lengte (m)
Essen Waldthausen 201/231 417
Essen Waldthausen 202/232 405
Essen Waldthausen 203/233 357
Essen Waldthausen 204/234 320
Essen Waldthausen 205/235 324
Essen Waldthausen 206/236 367
Essen Waldthausen 237 (Waschanlage) 397
Essen Waldthausen 239 (Halle 1) 403
Essen Waldthausen 240 (Halle 2) 386
Essen Waldthausen 241 116
Essen Waldthausen 242 110


Essen West

Spoor Lengte (m)
Essen West 1 (401) 492
Essen West 2 (402) 427
Essen West 3 (402) 427
Essen West 4 (404) 260
Essen West 405 327
Essen West 406 341
Essen West 407 577
Essen West 408 381
Essen West 409 349
Essen West 410 345


Kettwig

Spoor Lengte (m)
Kettwig 1 (851) 500
Kettwig 2 (852) 402
Kettwig 3 (853) 355


Straatnamen van Overwegen

Storingmelder Kilometer Straatnaam
I 1 km 23,800 Am Wasserwerk
I 2 km 22,715 Feldweg
I 3 km 20,550 Am Kattenturm
I 4 km 15,527 Bahnhofstraße


Inhoud | Sp Dr S 60 | Handleiding | FAQ | Multiplayer Handleiding | Line Operations Handleiding | Spraakcommunicatie | Lijst van wijzigingen | Developers pages